Recepty pre zdravé črevo
od Ladislav Kužela, Martina Kuželová z vydavateľstva Ikar, a.s. november, 2022
Recepty pre zdravé črevo
od Ladislav Kužela, Martina Kuželová z vydavateľstva Ikar, a.s. november, 2022
Autor: | Ladislav Kužela, Martina Kuželová |
Vydavateľstvo: | Ikar, a.s. |
Rok vydania: | november, 2022 |
EAN: | 9788055186559 |
ISBN: | 978-80-551-8655-9 |
Počet strán: | 152 |
Typ tovaru: | Viazané knihy |
Jazyk: | slovenský |
Rozmery: | 170x233x17 mm |
Žáner: | Varenie, nápoje, diéty, Zdravý spôsob života |
Vydanie: | 1 |
Viac o knihe Recepty pre zdravé črevo (Ladislav Kužela, Martina Kuželová)
Nech je jedlo vaším liekom.
Ak čakáte knihu o najlepšej diéte alebo recepty na zázračné chudnutie z prášku, či ako sa dostať do formy za 5 dní, tak táto kniha vám rozhodne nepomôže. No ak vám naozaj záleží na celkovom zdraví, ak chcete spoznať „tajomstvo“ zdravého a aktívneho života, potom ste našli presne to, čo potrebujete.
Vaša strava by mala byť založená na rozmanitosti. Dobré črevné a celkové zdravie si zabezpečíte veľmi jednoducho a hravo – „dúhou na tanieri“. Potešte svoje mikróby v črevách aj samých seba a výber a príprava jedla vás začne baviť!
Recepty, ktoré ponúka táto kniha, obohatia váš jedálny lístok o množstvo rastlinných pokrmov. Autori dvoch úspešných knižných titulov Zdravé črevo a trávenie a Zdravie bez liekov, Ladislav Kužela a Zuzana Čižmáriková, pribrali tentoraz do tímu aj zanietenú „kuchárku“, Martinu Kuželovú. Na základe rodinných jedál Kuželovcov tak vznikla kniha zdravých receptov, ktoré si aj vy dokážete uvariť bez toho, aby ste celkom vyprázdnili peňaženku a museli zháňať suroviny v rôznych obchodoch.
Najnovšie vedecké poznatky z oblasti črevnej mikrobioty nájdete v dielach doc. Kuželu a dr. Čižmárikovej. Prestaňte počítať kalórie a zamerajte sa na kvalitu potravín. Obzvlášť tých sezónnych. Uvidíte, aký zázrak sa udeje s vaším telom!
Ukážka z knihy:
Sezónne stravovanie, teda jedenie podľa časového obdobia, znamená jedenie toho, čo v aktuálnom čase zem ponúka. Čiže nejeme celý rok, čo obchod ponúka, ale čo naša zem vie práve v tej chvíli ponúknuť. Naši predkovia by sa pri čítaní naozaj čudovali, o čom píšem, pretože presne takto sa stravovalo. Opäť sa vraciame k tomu, že naši predkovia mali v mnohom pravdu, len sme na to zabudli. Vedeli ste, že práve na našom území boli populárne najmä obilné kaše a byliny?
Práve sezónny typ stravovania by mohol byť prospešný pre náš mikrobióm. Upozornili na to aj výskumníci, ktorí sledovali príslušníkov kmeňa Hadza. Tí žijú v Tanzánii spôsobom, ako žili naši predkovia, čiže „lovci-zberačí*. U Hadzov sa našiel jeden z najzdravších črevných mikrobiómov, keďže je o 30 % rozmanitejší v porovnaní s bežnou populáciou. Určite pri tom zohráva významnú úlohu aj skutočnosť, že nejedia procesované jedlá a neužívajú antibiotiká. Počas takzvanej suchej sezóny, keď neprší, je ich strava založená najmä na príjme mäsa (lepšie lovia, lebo cez vyschnuté kríky ľahšie vidia zvieratá) a hľuzy, rovnako jedia aj ovocie z baobabového stromu. Vtedy u nich došlo k premnoženiu kmeňa Prevotella. Naopak, počas obdobia dažďov, keď všetko bujnie a kvitne, je ich strava väčšinou zložená z bobuľového ovocia a medu, čím majú, samozrejme, iný príjem vlákniny ako v suchom období. V období zredukovaného príjmu rastlinnej vlákniny, samozrejme, síce dochádza k poklesu rôznorodosti ich črevného mikrobiómu, ale na druhej strane sa ich črevné mikróby obohatia o enzýmy, ktoré pomáhajú tráviť potraviny prijímané v danom období. Taktiež sa ukazuje, že pri sezónnych zmenách v črevnom mikrobióme hrajú pravdepodobne svoju úlohu aj spúšťače, ako sú vonkajšia teplota, dĺžka dňa, vystavenie slnku, vystavenie infekciám (v zime dýchacie, v lete tráviace)... Sezónne jedenie teda dokáže zabezpečiť, aby vhodné jedlo bolo natrávené tými správnymi mikróbami, ktoré sa v danom období v čreve nachádzajú.
Ladislav Kužela