Domáci lekár pre ženy
od Jadwiga Górnicka z vydavateľstva Príroda september, 2015
Domáci lekár pre ženy
od Jadwiga Górnicka z vydavateľstva Príroda september, 2015
Autor: | Jadwiga Górnicka |
Vydavateľstvo: | Príroda |
Rok vydania: | september, 2015 |
EAN: | 9788007024359 |
ISBN: | 978-80-07-02435-9 |
Počet strán: | 160 |
Typ tovaru: | Viazané knihy |
Jazyk: | slovenský |
Rozmery: | 145x205 mm |
Edícia: | Cesta ku zdraviu |
Podtitul: | Sprievodca pre zdravý život |
Žáner: | Alternatívna medicína, liečiteľstvo |
Formát: | A5 |
Vydanie: | 1 |
Viac o knihe Domáci lekár pre ženy (Jadwiga Górnicka)
Kniha Domáci lekár pre ženy od známej poľskej lekárky a liečiteľky. Jadwiga Grórnicka popredná odborníčka a popularizatórka vedomostí o prírodnej medicíne, vás, milé dámy tentoraz pozýva do svojej ordinácie zdravia.
Analyzuje typické ženské choroby a ich príčiny, poskytuje osvedčené metódy liečby, ale predovšetkým sa zameriava na prevenciu ochorení. Vysvetľuje ženám, ako sa správne stravovať, ako často a aké preventívne vyšetrenia treba absolvovať a, samozrejme, ako sa starať o svoju krásu.
Táto kniha je výborná voľba pre každú modernú ženu bez rozdielu veku, ktorá dbá o seba a chce zostať zdravá!
Ukážka z knihy: Domáci lekár pre ženy
ZDRAVÁ STRAVA
ŽIVINY
Potreba príjmu potravín je individuálna a mení sa aj v závislosti od vedku, pohlavia, životného štýlu, zdravotného stavu a hmotnosti. Každý by mal poznať svoje vlastné potreby a prispôsobiť im vhodnú stravu. Ani univerzálne poučky - že treba jesť cesnak pre selén, jablká, lebo obsahujú pektíny, petržlenovú vňať ako bohatý zdroj vitamínu C, čerešne pre množstvo vitamínu B a piť mlieko, pretože obsahuje kompletné exogénne aminokyseliny a vápnik - sa nedajú zovšeobecňovať.
Spomenúť treba aj to, že ani najzdravšia strava nezabezpečí dobré vstrebávanie všetkých živín, ak je nos nepriechodný a dýchame ústami. Dôrazne upozorňujem na súvislosť medzi týmito dvoma procesmi. Ak totiž nášmu organizmu nezabezpečíme príslušné množstvo kyslíka potrebného na oxidáciu potravy, časť živín sa nenávratne nevyužije. Pri plytkom dýchaní, kedy sa zapájajú len horné pľúcne laloky, získame také množstvo kyslíka, ktoré postačuje na absorbovanie sotva 1/5 látok obsiahnutých v potravinách. Prechod na zdravú a vyváženú stravu preto treba spojiť s prečistením dýchacích ciest a nácvikom hlbokého dýchania, o čom píšem v nasledujúcich kapitolách tejto knihy.
NADVÁHA A OBEZITA
Nadváha nie je len estetický problém, ale aj hrozba pre zdravie. Obezitu veľmi často sprevádza celý rad chorôb: srdca a ciev, žlčníka alebo cukrovka 2. typu. Zapríčiňuje aj degeneratívne zmeny kostí a kĺbov, čiže bedrových a kolenných kĺbov a chrbtice, a vznik kŕčových žíl.
Obezitu najčastejšie spôsobuje nesprávne stravovanie - vysokokalorické, príliš výdatné a mastné, pri obmedzenej telesnej aktivite.
Na určenie správnej telesnej hmotnosti je najvhodnejší vzorec BMI, podľa ktorého sa hmotnosť v kilogramoch má rovnať výške v centimetroch mínus 100.
Muž priberá predovšetkým preto, že príliš veľa je a prebytočné kalórie si ukladá vo forme tuku. Mechanizmus priberania u ženy býva často zložitejší a súvisí so zadržiavaním vody v organizme. V niektorých fázach menštruačného cyklu, 4 až 5 dní pred krvácaním, alebo na niektorých križovatkách v živote ženy, ako je napríklad puberta, klimaktérium, niekedy aj v období plnej pohlavnej zrelosti vplyvom hormonálnych porúch, sa u niektorých žien, najmä tých s nadváhou, začne zadržiavať voda v tele...
STRAVOVANIE V TEHOTENSTVE
Kedysi prevládal názor, že tehotná žena musí jesť za dvoch, čiže za seba a za dieťa, ktoré sa má narodiť. To je, samozrejme, od základu nesprávny pohľad. Rovnako ako ďalší, že v tehotenstve treba obmedzovať kalórie a pomery bielkovín vo výžive ženy. Z početných štúdií vyplýva, že nesprávne stravovanie v tomto období môže viesť k mnohým poruchám, napríklad aj k predčasnému pôrodu a vyššej úmrtnosti novorodencov. Dôležitá je kvalita stravy, nie jej množstvo.
Tehotná žena by sa mala predovšetkým stravovať racionálne, čiže tak, aby telu dodávala všetky základné zložky, ktoré ona aj dieťa potrebujú. K nim patria v prvom rade bielkoviny - dôležitá stavebná hmota vyvíjajúceho sa organizmu. Ide teda o mäso, predovšetkým chudé hovädzie, teľacie a hydinu, ryby, okrem toho mlieko, vajcia, tvaroh a všetky mliečne výrobky. K tomu maslo, tuk vo forme oleja, najlepšie sójového alebo slnečnicového, ako aj rôzne kaše, ovocie a zelenina vo veľkých množstvách..
Čím uhasiť smäd?
Pocit smädu pochádza zo špeciálneho centra v centrálnej nervovej sústave, ktoré zodpovedá za správnu rovnováhu vody v tele. Ak jej hladina klesne a dosiahne kritickú hranicu, mozog vyšle poplašný signál a pocítime, že sa musíme niečoho napiť. Reakcia na tento signál, čiže vypitie pohára vody, neznamená, že sme telo dostatočne hydratovali. Na uhasenie smädu stačí len o niečo viac ako polovica skutočnej potreby vody v tele. Je to predovšetkým preto, lebo náš organizmus sa skladá prevažne z vody, ktorú neustále potrebuje na obnovu buniek.
U malého dieťaťa predstavuje voda približne 90% telesnej hmotnosti, u dospelých sa toto množstvo zmenšuje na 55 až 60%, v neskoršom veku začne v tele opäť prevládať. Najviac vody sa nachádza v krvi, obličkách, srdci, pľúcacha mozgu, najmenej v kostiach, ale aj tam tvorí okolo 10% kostnej hmoty. V tele neexistujú žiadne súché orgány pozbavené vody. Orgány neusátle potrebujú vodu, aby mohli plniť svoju funkciu.
Zdrojom vody pre telo je okrem tekutín aj jedlo. Odhaduje sa, že takto mu dodáme zhruba 700 ml vody. Najviac vody sa nachádza v ovocí a zelenine (okrem suchý strukovín), najmenej v tukoch, ktoré si jej paradoxne vyžadujú najviac, aby sa mohli vstrebať...